Élet a tanfolyam után

Élet a tanfolyam után

Szóval, véget ért a tanfolyam. Most akkor mit is kell csinálni? Nincs szoros időbeosztás, nincs feladatlistám és a következő vizsgára sem kell tanulni. Van szabadidőm. Ez teljesen új nekem ezen a szigeten. És ettől egy kicsit elveszettnek érzem magam.

Önkénteskedés és gyakornoki program

Amikor jelentkeztem a jóga tanár tanfolyamra jelentkeztem önkéntesnek is a suliban. Itt, a Samma Karunában az önkénteskedés nincs teljesen ingyen, mert a szállást és az étkezést mindenki magának szervezi és maga állja. Akkor miért is jönnek ide sokan önkénteskedni, mikor mehetnének olyan helyre is, ahol a munkáért cserébe szállást és étkezést kapnak? A Samma Karuna ehelyett inkább ingyenes hozzáférést biztosít minden önkéntesének az összes sztenderd órájához. Négy heti önkénteskedésért (napi 4 óra, heti hat nap) mindenki három hónapnyi ingyenes hozzáférést kap az Awakening and Healing programhoz. Ez napi 2-3 jóga órát, egy meditációt és 3-4 személyiség fejlesztő és önismereti órát jelent. Nem rossz ajánlat. Csak hogy érezzétek a nagyságrendeket: a szigeten egy átlagos jóga óra ára 300 baht (kb. 2.400 forint), és egy éjszaka egy egyszerű szálláson ugyanennyibe kerül, ha időben lefoglalod. Ha egy elismertebb tanár órájára mész, ez akár 500 baht is lehet.

A másik ok, amiért többen önkéntesnek állnak, az az, hogy ezzel kedvezményt kapnak a jóga oktatói képzésből. Ez részben az oka annak, hogy önkénteskedem, még úgyis, hogy az önkénteskedéssel járó előnyök egy része nem újdonság nekem, mert az itt végzett tanárok automatikusan élethosszig tartó ingyenes hozzáférést kapnak az iskola programjaihoz.

A suli gyakornoki programot kínál a frissen végzett oktatóknak, így anélkül, hogy elveszne  lendület, azonnal taníthatnak és releváns tapasztalatot szerezhetnek. A frissen végzett tanárok órái ingyenesek a szigetlakóknak. Bárki jöhet, aki szeretne, és ingyen részt vehet a 90 perces jóga órán. Ez jó a nagyközönségnek – ingyen van; jó a gyakornokoknak – azonnali tapasztalatszerzeés, sokszor 20-30 fős csoportokkal; jó a sulinak – nagy hírverés, és sokan, akik az ingyenes órák miatt jönnek, itt maradnak fizetős vendégként is.

Amit én választottam, az a kombinációja a lehetőségeknek. Mindenképpen akartam maradni a tanfolyam után, hogy ne egyik napról a másikra érjen véget ez az intenzív élmény és legyen időm fokozatosan visszatérni az utazás pörgős világába. Olyan sulit kerestem, ahol maradhatok tanítani így megmaradhat az itt nyert önbizalmam és olyan pozitív élményekre tehetek szert, amikre később is támaszkodhatok. Mivel a gyakornoki program miatt mindenképpen maradok, jó ötletnek tűnt önkénteskedni, így megkaptam a kedvezményt a tanfolyam árából.

Miből is áll az önkénteskedés?

Egyidőben kb 15-20 önkéntes van a suliban. Elvégezzük az iskola körüli teendőket (takarítjuk és rendben tartjuk a jóga termeket, tisztán tartjuk a kertet és a tengerpartot, regisztráljuk az órákra érkező vendégeket, elvégezzük a heti egyszeri nagytakarítást) és alkalmanként környezetvédelmi vagy állatvédő projektekben veszünk részt. Egyébként elég sok a tennivaló, főleg egy-egy esős nap/éjszaka után, amikor a kert és a part tele van kókuszdióval, levelekkel és mindenféle hordalékkal.

Beach at Samma Karuna - pinterjuco.huReggeli és délutános műszakokban dolgozunk, mindenki az egyéni igényeinek megfelelően, és van heti egy szabadnapunk. A szabadidőnkben annyi órán veszünk részt, amennyin csak akarunk. Mindenkit bíztatnak, hogy legalább napi 1-3 órán vegyen részt, de valójában ebben meglehetősen nagy a szabadságunk.

Na és mi jön most?

Hirtelen úgy érzem, hogy rengeteg a szabadidőm, bár igaz, hogy a első műszakom csak szerdán volt a suliban. És persze esik, vagyis szakad, azaz jobbára semmit nem lehet csinálni. A helyzet egyre rosszabb, egy csomó helyen a patakok kiléptek a medrükből elárasztva a környéket. Néhol 50-70 cm víz áll az úton. Tegnap este nem jutottam el a boltig sem, szimplán nem tudtam átkelni az utat hirtelen keresztező folyón.

Gondolom el tudjátok képzelni, hogy mennyire tudom kihasználni és élvezni a szállásomon lévő medencét és a tengerpartot… Azt mondják, hogy kb. vasárnapig marad ez az idő, aztán jobb lesz, de a sziget időjárása elég kiszámíthatatlan. Tévedésből holnap lesz az egyetlen szabad napom a héten, pont aznap, amikor a nap közepén, 12:30-tól 14:00-ig tanítok, szóval igazából mégsem leszek szabad. Emiatt egy kicsit szomorú voltam, de aztán rájöttem, hogy ebben az időben amúgy sem tudnék sok mindent csinálni, így inkább majd jógával töltöm ezt a napot is.

Amint egy kicsit jobb lesz az idő, megmutatom milyen is a decemberi otthonom – csak győzzétek kivárni!