Kritika – Samma Karuna 200 órás jógatanár képző tanfolyam

Kritika – Samma Karuna 200 órás jógatanár képző tanfolyam

Ha azon tanakodsz, hogy elvégezz egy 200 órás jógatanár képző tanfolyamot és a Samma Karuna iskola is a lehetséges opciók között van, az alábbi összefoglaló talán segít a döntésben. A személyes élményeimet a képzéssel kapcsolatban megosztottam korábban, ezúttal a cél egy objektívebb összefoglaló összeállítása volt.

Helyszín – 9/10

A Samma Karuna iskola a thai Koh Phangan sziget nyugati oldalán található, saját tengerparttal rendelkezik és könnyen megközelíthető, a Thong Salat Haad Chao Paoval összekötő út mellett. A navigálással sokat nem kell bajlódni a szigeten, nem egy eldugott földút vezet hozzá, mint sok más iskolához, mégsem zajos, a forgalom nem hallatszik be egyáltalán a jógatermekbe. A szigetet is könnyű megközelíteni, Bangkokból és több ázsiai nagyvárosból is vannak repülőjáratok Surat Thaniba és Koh Samuira, ahonnan rövid kompúttal jutunk át Koh Phanganra.

A sulihoz minden közel van, amire a kurzus alatt szükség van, mégis nyugodt környezetben töltjük ezt az intenzív időszakot.

Felszereltség – 7/10

Az iskolában 4 jógaterem van, ebből egy fedett és zárt, projektorral, légkondival, kisebb, meghittebb esetleg hangosabb foglalkozásoknak. Három jógaterem fedett ugyan, de nyitott, a tengerre néz. Ebből kettő faszerkezetű, fapadlós, egy fémszerkezetű, öntött beton padlóval,mindhárom pálmatetővel.Samma Karuna Osho Hall - pinterjuco.hu

Az iskola biztosítja a jógamatracokat, párnákat, ülőpárnákat, habtéglákat és egyéb jóga segédeszközöket.

A csodás helyszín és kilátás hátulütője, hogy a nagy esők után az eszközök nyirkosak, a párnák nem száradnak teljesen ki. A pálmatetők folyamatos karbantartás mellett sem állnak teljesen ellen az időjárásnak, néhol csöpög a víz a termekben. Nagy eső esetére vannak leengedhető, vízálló oldalfüggönyök, ami klassz megoldás.

A nyitott termek velejárója, hogy nem védenek az esős évszakban rajokban megjelenő szúnyogok ellen, de a szúnyogriasztó füstölők folyamatosan égnek.

Struktúra – 9/10

Az oktatás és a tananyag követi a Yoga Alliance követelményeit. Minden napra jut elméleti és gyakorlati óra. A 200 óra intenzív, 4 hetes blokkban zajlik, heti hat napon jelent teljes elfoglaltságot, reggel héttől este hétig. Ebben persze a szünetek is benne vannak, de valóban nagyon intenzív élményre kell felkészülni.

Elmélet és gyakorlat aránya – 10/10

A napok kiegyensúlyozottak, a gyakorlati órákat elméleti órák váltják, így van némi idő arra, hogy a testünk magához térjen a következő fizikai megterhelés előtt.

Délelőttönként egy 2 órás, délutánonként egy 1,5 órás jóga gyakorlás van a programban, ami minimum 84 jógagyakorlással töltött órát jelent a 4 hét alatt. Ehhez jönnek azok az órák, ahol egyes jógapózokat elemzünk, és itt ötvözzük az elméletet és a gyakorlatot.Samma Karuna Buddha Hall - pinterjuco.hu

Oktatott anyag – 7/10

A gyakorlat vegyes óratípusokat takar, jellemzően dinamikus órákkal (vinyasa flow), statikusabb klasszikus hatha órákkal és yin jóga órákkal. Egy-egy könnyedebb óra, pl. partner jóga is bekerülhet a programba.

Az elméleti órák alatt tanulunk jógatörténetet és jógafilozófiát. Mindkettő lehetne strukturáltabb és elmélyültebb. Emellett elemzünk 20+ jógapózt, koncentrálva azok helyes kivitelezésére, a megfelelő tanári utasításokra, a pózok kivitelezésének javítására, a pózok élettani hatásaira és ellenjavallataira. Párokban gyakorolva tapasztaljuk meg, hogyan vezessük a pózokba biztonságosan az óránkon résztvevőket és hogyan javítsuk, korrigáljuk az esetleges tartási hibákat megelőzendő, hogy sérüléseket okozzanak maguknak. Az anatómiai ismeretek oktatása sajnos elég strukturálatlan: az ismeretek elérhetők az iskola által biztosított tankönyvben, de az erre szánt 4-5 órát jobban felépítve, rendszerben oktatva az ismeretanyag sokkal hatékonyabban átadható/befogadható lenne.

Minimum napi egy órát töltünk meditációval, többnyire az ismertebb vipassana meditációval, de megismerkedünk egyéb aktív meditációs formákkal.

Nagy hangsúlyt kapnak a tisztító eljárások (kriya) – amelyeket aztán a gyakorlatban is alkalmazunk – és a számtalan pranayama technika. A pranayama, légzéstechnika oktatása széleskörű és kiváló.

Önismereti, személyiségfejlesztési órák is kerültek a programba, amiből akár egy kicsit több is lehetne.

A táplálkozási ismeretek oktatása sajnos nem alapos, kizárólag az ayurvedikus ismeretekre korlátozódik, de szerintem bőven elviselne egy alaposabb, tudományos megközelítést is.

Tanárok – 8/10

A tanári gárda rendkívül sokszínű. Az iskola több vezető tanárral is dolgozik, így az egymást követő képzéseken más és más vezető tanárral találkozhatunk. Persze ez erősen ízlés kérdése, hogy mely stílust képviselő tanárokat részesítünk előnyben, de technikai és tanári készségeik alapján a gyakorlati oktatók egyaránt kiválóak. Az elméleti oktatók terén azonban látok fejlődési lehetőséget (jobban felépített órák, világos órastruktúra, tudományos kutatások/eredmények bevonása az oktatásba).

Satyama Lasby

Satyama volt a 2017. novemberi kurzus vezető tanára, aki a különböző jógairányzatokban is jártas, rendkívül inspiráló tanár. Könnyen ráhangolódik a csoport energiára és igazítja ehhez az órákat. Korrekciói hatékonyak, és minden órája – legyen az bármilyen stílus – a maga jogán kihívás és nagyon informatív. A tanítás mellett kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre. – Open to Bliss

Karen Lumi Tanaka

Karen nagyon erős astanga jóga háttérrel rendelkezik és a tanfolyam legerősebb dinamikus sorozatait hozta az óráinkra. Nagy fizikai erejű tanár, órái mindig nagy kihívást jelentenek, emellett nagyon figyel a részletekre és nagyon hasznos tippeket oszt meg, hogy még hatékonyabban irányítsuk a jógagyakorlást az órákon. A tartásra, a pózok lényegére vonatkozó magyarázatai verhetetlenül jók, kulcsfontosságúak a tanárrá válás útján. Sok személyes élményt oszt meg, amivel kézzelfoghatóbbá válnak a magyarázatok. Jógagyakorlása kiemelkedően inspiráló. – Lumière Yoga

Darina Samuelova

Darina fontos anatómiai háttérismereteket oszt meg a jóga gyakorlás során. Komfortosan oktat leendő tanárokat a dinamikus irányzatokban is, de személy szerint a yin óráit és az erősítő/rehabilitációs óráit szerettem a legjobban. Nagyra értékeltem az anatómiához kötődő információkat, amik segítenek megérteni, hogy az izomcsoportjaink hogyan hatnak egymásra a különböző pózokban, és milyen anatómiai összefüggéseket érdemes figyelembe venni a jógaórák felépítése során. – Darina Samuel

Tanári készségek fejlesztése – 8/10

Már a tanfolyam második hetében kezdődik a tanítási gyakorlat, eleinte rövidebb 10-30 perces blokkok vezetésével. Folyamatos tanári és csoporttársi visszajelzések mellett a harmadik héten két teljes 90 perces órát tart mindenki, majd a negyedik heten kerül sor a vizsgatanításra. A tanári visszajelzés folyamatos, ugyanakkor hasznos lenne, ha a gyakorlatban jóga órákat tartó tanárok adnák csak a praktikus tanácsokat, és esetleg az órát videóra felvéve a tanítás elemzésére is sor kerülhetne.

Továbbfejlődési lehetőség – 9/10

Az iskola ugyan nem kínál mély vállalkozásfejlesztési és marketing ismereteket, de ajánl kapcsolódó képzést, közvetlenül a tanfolyam befejezését követően. Két jól felépített, kifejezetten a sérülések megelőzésével, a helyes tartással és a pózok kivitelezésével foglalkozó kurzus is elérhető a frissen végzet tanárok számára.

Az iskola által kínált gyakornoki program remek, a frissen végzett tanárok élesben gyakorolhatják a tanfolyamon tanultakat, akár egy hónapon keresztül. Amennyien sokan vesznek részt a gyakornoki programban, akkor csak heti egy óra tanításra van lehetőség, de szerencsés esetben heti többször, szélsőséges esetben akár heti hatszor is taníthat egy újonc tanár.

Elérhetőség és további információk: www.sammakaruna.orgSamma Karuna schedule - pinterjuco.hu