Yogyakarta

Yogyakarta

Az első meglepetés a vasútállomáson ért, ahol rögtön Mickbe botlottam, aki végül csak elérte a vonatot. Rátalált egy segítőkész biztonsági ember, aki nem csak a jegyet segített neki megvenni, hanem a vonatot is feltartotta pár percig, hogy fel is tudjon rá szállni. Mondom én, Jáva jó hely.

Én úgy döntöttem, hogy elsétálok a hostelig, amivel egyben le is tudtam egy helyi nevezetességet, a Malioboro utcát. Valami miatt a helyiek imádják, minduntalan kérdezik, hogy jártam-e már ott, pedig valójában egy Váci utcával egyenértékű, bazárral, batikboltokkal és utcai kifőzdékkel tűzdelt főutca. Érkeztemkor éppen batik-fesztivál volt, így a mindenféle csoportok felvonulását, előadását élvezhettem útközben. Meg persze nem bírtam ellenállni a járdán árult finomságoknak, így bőszen kóstolgattam a helyi kínálatból.

Yogya nagyon barátságos város. Nem véletlen, hogy egész Indonéziában itt töltöttem egyhelyben a legtöbb időt. Egyrészt kitűnő helynek tűnt az indonéz gasztronómia jobb megértéséhez – de ezt már úgyis tudjátok a korábbi bejegyzésekből -, másrészt két UNESCO világörökségi helyszín is van a közvetlen közelében, amiket már régóta látni akartam.

Borobudur

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy ezzel a hellyel még álmodtam is. Borobudur egy csodálatos buddhista templom, különleges atmoszférával. Mintha az ember belépne egy nyugikapun, és odabent valahogy lecsendesül minden. Napfelkeltére érkeztem a környező dombok egyikére, és nem volt részem szemkápráztató színorgiában, de egy cseppet sem bántam. Borobudur sunriseA templomban alig voltak turisták. Vége a főszezonnak, ráadásul a napokban nem volt jó idő, nagy esők voltak, és aki vakító kék égre készült, az csalódott. Imádtam ezt a helyet. Keringtem a fő sztupa körül, rácsodálkoztam a kőbe faragott mintákra, buddha figurákra, bekukucskáltam a kis sztupák belsejébe, amik mind egy-egy buddhát rejtenek. Magával ragadott a hangulat. Lassan minden jelzőmet elhasználom a csodákra – szóval szavak helyett jöjjenek a képek.Borobudur from the distance

Morning magic in Borobudur

Early morning in Borobudur

Borobudur morning lights

Borobudur corner

Visitors in Borobudur

Peace in Borobudur

Prambanan

A valaha itt volt hindu királyság központjának legfontosabb temploma, a mai Jáva legnagyobb hindu templomegyüttese. First look at PrambananMikor a nagy parkolóból elindulva meglátja az ember, valóban nagyot üt. Impozáns, erőteljes látvány, és annyira nagy, hogy a szappantartónyi kis fényképezőgépem alig képes befogni. Csodaszép lehetett, a közel 11 évvel ezelőtti földrengés előtt, amikor a nagy templomokat körülvevő kis épületek még megvoltak. Most körös-körül csal kőhalmok vannak. Reménytelennek látom, hogy ezt valaha is helyreállítják.Sneak peek in Prambanan

Details wall Prambanan

Prambanan morning

Ruins at Prambanan

Umbrella in Prambanan

Úgy tűnik, hogy  helyiek aktívan használják a templomot körülvevő parkot. Amikor ott voltam, épp valami fesztivál zajlott, iskolás csoportok és családok piknikeztek, és roppant hamisan éneklő önjelölt sztárok lepték el a színpadot, aminek drámai hátterét a templom adta.

Többen kérdezték, hogy melyik templom tetszett jobban. És őszintén, erre nincs válaszom. Összehasonlíthatatlan a kettő. Teljesen más érzéseket ébresztett bennem, és mindkettőben mást tudtam szeretni.

Városi látnivalók

Ellátogattam a Szultán Palotájába, ami az európai kastélyokhoz szokott szemnek nem különösebben látványos, de ott láthattam árnyék bábszínházat is, amire nagyon kíváncsi voltam. Puppets YogyaPersze egy szót nem értettem belőle, de megnyugtattak, hogy a helyiek számára sem követhető sokszor a sztori. Ugyanis nem a kreált közös indonéz nyelven, hanem jávaiul zajlik, annak is a harmadik szintű, szuper szofisztikált verziójában, amit a mindennapi életben nem használnak. Végig arra vártam, hogy legyen valami látványos nagy dráma, a jó és a rossz összecsapása, ahogy annak lennie kell, de ez végül elmaradt. Viszont bepillantani a kulisszák mögé szuper volt. Jó látni a csodálatos részletességgel kidolgozott bábokat, amiknek amúgy az előadás során csak az árnyékát látjuk, vagy a zenészeket a mindenféle helyi ütős hangszerrel.

A Vízi Palota klassz, amellett persze, hogy a szultán valahai wellness medencéi szép időben látványosak, jó érzés bolyongani a palotát körülvevő kis utcácskákban, lemenni a földalatti mecsetnek sejtett kör alakú épületbe, rácsodálkozni, hogy minden második épület valami jelentősséggel bír és tippelgetni, hogy melyik ház rejti a föld alatti alagutak bejáratát, elég jó móka. Water Palace

Mosque YogyaÉn itt például annyira rácsodálkoztam valamire, hogy nem sikerült a lábam elé néznem, és akkorát estem, mint ide Hanoi… izé, ez a szokásos szófordulatom a térkép ezen pontján nem annyira ütős. Szóval maradjunk annyiban, hogy nagyot.

Aztán nagy kultusza van még itt a batiknak. Hordják is a helyiek rendesen. Meg veszik a turisták minden mennyiségben. Batik hats YogyaKlasszikus turistacsapda, hogy kedvesen mosolygó helyiek megállítanak az utcán, hogy elmondják, hogy épp most nyílt egy batik kiállítás, vagy spéci batik múzeum, amit semmiképpen ne hagyj ki, és el is kísérnek oda. Aztán persze jól nem kiállításra mész, és erősen rábeszélnek, hogy vásárolj valamit. Én ehelyett ellátogattam egy batikgyárba, ahol tök kedvesen megmutatták az egész folyamatot, és nem mutatták, hogy csalódottak lennének amiatt, hogy csak a tapasztalattal távozom.Drawing batik

First wax on batik

First color on Batik

Yogya nagyon kedves hely, mindenki kicsit tovább marad, mint ahogy eredetileg tervezte. A hostelben szinte versenyeztünk Timoval, az ugyancsak hónapokig utazó svájci sráccal, hogy ki hányszor hosszabbítja meg a tartózkodását. Amúgy jó banda jött össze itt, és a hostelben dolgozók is szuper fejek voltak. Az utolsó napomon a hostel felé sétálva pont az járt a fejemben, hogy mennyire otthon érzem itt magam. Jó ez az érzés utazás közben.

Néhány praktikum

Árak

  • Borobudur belépő ügynökségnél: 325.000 IDR, helyben: 337.500 IDR
  • Prambanan belépő ügynökségnél: 325.000 IDR, helyben: 337.500 IDR
  • Kombó belépő a kettőre ügynökségnél: 520.000 IDR, a helyszínen: 540.000 IDR – csak két egymást követő napig érvényes
  • Diákjegy mindkét templomba csak a helyszínen vásárolható, 202.500 IDR/templom, vagy kombó jegy 337.500 IDR
  • A jegyek ára alapvetően amerikai dollárban van meghatározva, így gondolom erőgeljesebb árfolyamváltozáskor változik rúpiában az ár. (Teljes ár 25 USD, diák 15 USD)
  • Napfelkeltét Borobudurban, naplementét Prambananban érdemes nézni. Borobudurban, a templomban nézni a napfelkeltét extra költség, de a környező dombokon is felszámítanak 25-30.000 rúpiát.
  • Szultáni Palota belépő: 15.000 IDR
  • Vízi Palota belépő: 15.000 IDR

Hasznos infó diákoknak

Borobudurban a nemzetközi diákigazolványt alapvetően elfogadják, de random arra kérnek diákokat, hogy mással (leckekönyvvel, hazai diákkal, egyetemi portálra bejelentkezéssel) is igazolják, hogy diákok, ennek hiányában nem adnak diákjegyet. Prambananban ilyen nincs. Ha kombó diákjegyet akartok venni, javaslom kezdjétek a templomok látogatását Prambananban.

Közlekedés

Ha napfelkeltét akarsz nézni, az nem fog menni tömegközlekedéssel, mert olyankor az nincs. A transfer 100.000 rúpiánál kezdődik. Egyébként a robogók egy napra 60.000 rúpiába kerülnek, de napközben kisebb bonyodalmak árán ugyan, de helyi busszal mindkettő templom elérhető.Public transportation Yogya