Mi van, ha nem esik jól a jógaszőnyegre állni?

Mi van, ha nem esik jól a jógaszőnyegre állni?

Jógázol már egy ideje minden nap örömmel állsz a szőnyegre? Vagy eljött már az a nap, amikor a gondolat sem tetszik, hogy a jógaszőnyeg közelébe menj. A jóga sem kivétel, pont olyan, mint minden más az életünkben – vannak magasságok és mélységek, és csak rajtunk áll, hogyan vészeljük át a nehezebb időszakokat.

Bevallom, velem is előfordul, hogy nehezen veszem rá magam a gyakorlásra. Megosztom, mi az ami nekem működik, hátha a segítségedre lesz.

Ha nem akaródzik, akkor is kell gyakorolni?

Hacsak nem vagy beteg vagy nem küzdesz egy komoly sérüléssel, érdemes előkapni valamelyik motivációs technikádat, hogy aznapra is jusson egy kis jóga az életebe. Mert valószínűleg akkor van a leginkább szükséged rá, amikor nem fűlik hozzá a fogad.

get on your mat - Yoga with Juco - pinterjuco.hu
Photos: instagram, kerstin.yoga, the.life.of.yoga

Ülj a szőnyegre

Ha nem akarsz a szőnyegre állni, hát ülj rá! Ki mondta, hogy csak akkor érdemes jógázni, ha viszel bele dinamikus jang elemeket, ha napüdvözleteket gyakorolsz vagy végigküzdöd magad néhány kihívással teli álló pózon? Figyelj mindig a testedre és néha kényeztesd egy ellazulós yin mozdulatsorral. Nem kellenek insta-kompatibilis pózok, csak néhány ászana, ami jól esik a testednek és a lelkednek, amiben jól esik ellazulni.

Nekem a babapóz mindig beválik, és régóta nagy kedvencem a galamb póz azon verziója, amikor a homlokom a talajon pihen. A cipészpózt is szeretem, akár 10-15 perc is elillan ebben a pózban.

Tégy egy 15 perces próbát

Ha a másfél – két órás gyakorlás borzasztó soknak tűnik, akkor csak adj magadnak 15 percet. Végezd a kedvenc gyakorlatsorodat, mélyülj el a legkedvesebb ászanáidban. És ha 15 perc után úgy érzed, hogy ennyi volt, hát akkor ennyi volt. De ki tudja, lehet, hogy kedvet kapsz a folytatáshoz.

Nálam ez tényleg működik. Ritkán hagyom abba 15 perc után, de nem erőltetem, csak addig folytatom a gyakorlást, amíg tényleg jól esik.

Meditálj

Ha a testgyakorlás végképp nem megy, sose feledd, hogy a jóga nem csupán fizikai gyakorlás. Meditálj többet. Ha csak a fizikai gyakorlás előtt szoktál néhány percet szentelni a meditációnak, most toldd meg ezt az időt egy kicsivel. Keresd elő a kényelmes meditációs párnádat, vagy csak keress egy kényelmes testhelyzetet, és fedezd fel újra a meditáció erejét. Engedd el a gondolataidat, és ne akard görcsösen megfejteni, hogy miért más ez a nap mint a többi, miért nem megy a gyakorlás.

Nekem igazi kapaszkodó, amikor előveszem azt az egy órás vipassana meditációs felvételt, amit minden reggel a jógatanár képző tanfolyamon hallgattunk, a kora reggeli meditáció alatt. Alig hangzik el benne pár mondat, mégis az első felvezető mondatok és a lezáró ima annyi pluszt ad, hogy már akkor érzem a pozitív hatásait, amikor elkezdem az egy órás meditációt. 

Lélegezz

Na jó, ezzel alapesetben ugye nincs senkinek gondja, hiszen ha olvasod ezt a bejegyzést, akkor ugye jó eséllyel az alapvető életfunkcióid rendben vannak, lélegzel. Inkább arra gondolok, hogy lélegezz másként! A légzőgyakorlatok, a pránajáma is a mindennapi jógagyakorlás részét képezik, mégis, gyakran szorulnak háttérbe a fizikai gyakorlás mellett. Legyen hát ez egy olyan nap, amikor a pránajámáé a főszerep.Tölts legalább 15-20 percet azzal a légzőgyakorlattal, ami a leginkább szolgál téged aznap.

Én rettenetesen szeretem gyakorolni a Nadi Shodana, vagyis a váltott orrlyukú légzést. Néhány perc után igazi flowba kerülök, ráadásul a hatásai pont azok, amikre szükségem van, amikor nem ujjongok a testgyakorlásért. Lecsendesíti az elmét, egyensúlyt teremt a testben és a lélekben, csökkenti a stresszt és a szorongást, méregtelenít. 

inhale&exhale Yoga with Juco - pinterjuco.hu

Eljött a kedvenc zenéd ideje

Sokszor elég a kedvenc zenéd, hogy megváltoztassa a hangulatod. És ha hozzám hasonlóan a melankolikus dallamok nagy kedvelője vagy, akkor ajánlom, hogy inkább kutakodj a repertoárban addig, amíg valami vidámabb kedvencre nem bukkansz. Hogy nem indiai furulya, vagy mantrák, vagy chill zene? Annál jobb! Nem kell keresned azokat a mixeket, amiket a jógastúdiókban hallasz. Egyszerűen csak valami olyat, ami mosolyra fakaszt, ami kikapcsolja a gondolatokat, ami egy másik világba repít. Végtelenül sok stílus kompatibilis a jógával – na jó, talán a hörgős metált meg a punk rockot hagyjuk, de marad azért elég sok opció. A lényeg itt tényleg az, hogy a zene jobb kedvre derít, segít kapcsolódni önmagadhoz és még a mozgáshoz is meghozza a kedved.

A Massive Attack az egyik nagy kedvencem (oké, nem a legvidámabb opció), de ismerek olyan jógit is, aki a reggae-re esküszik! 

Változtass a megszokotton

Ha a fenti otthongyakorlós opciók nem válnak be, még mindig kipróbálhatsz valami újat. Menj el egy olyan tanárhoz, egy olyan stúdióba, akit nem ismersz, de jókat hallottál róla. Lehet, hogy csak egy új impulzusra van szükséged, egy új látásmódra, egy olyan új mozdulatra vagy instrukcióra, ami eddig nem volt a gyakorlásod része.

Az elmúlt időszakban otthon vagy a parkban gyakoroltam, egyedül. De minden alkalommal, amikor elmentem megismerni egy új tanárt, egy addig ismeretlen új oktató saját stílusát, mindig kaptam egy új lökést a saját gyakorlásomhoz. Abszolút ér így töltekezni.

 

Tehát itt is csak egyet tehetsz: ismerd meg magad. Találd meg mi az ami működik neked és mi az ami nem. Talán a fenti tippek segítenek, de lehet, hogy van egy teljesen más módszered. A lényeg, hogy ha úgy alakul, legyen mit előkapni és nem elengedni a jógát. Mert először csak egy napot hagysz ki, aztán kettőt, és észre sem veszed, hogy elszaladt egy hét. Rutinos újrakezdőként én azt mondom, jobb, ha nem kell újrakezdeni!

Gyakorolj velem rendszeresen és megtaláljuk a módját, hogy ne akarj egy órát se kihagyni! Keress meg!