Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park

Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park

Nem hallottál még erről a furcsa nevű nemzeti parkról? Teljesen érthető. Nem olyan régen iratkozott fel a kötelező látnivalók listájára, és a Vietnámban utazók egy része sem hallott még róla. De talán egy kép beugrik, ami a National Geographic borítóján virított arról a barlangról, amiben egy komplett dzsungel és hegy is van. Az a világ legnagyobb barlangja, a Hang Son Doong. Ez a barlang pedig a Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Parkban van.

A park a nevét a Phong Nha (szeles fogak) barlangról és a környező Ke Bang erdőségről kapta, és alapítása óta az UNESCO Világörökségi helyszín lett. Egy óriási barlangrendszer húzódik a felszín alatt, eddig kb. 50 feltárt barlanggal és sok-sok továbbival, amik még felfedezésre várnak. Ha szerencsések vagyunk, úgy járhatunk, mint a holland turista, aki 2012-ben tényleg felfedezett egy barlangot, amit cserébe róla neveztek el (Hang Kim).

Phong Nha barlang

Huéból érkeztem ide elég későn és battyogtam el a meglehetősen messzi, de übercuki hostelembe. Reggel összeverődtünk öten is, akik a faluhoz legközelebbi, névadó Phong Nha barlangot akarták meglátogatni. Ez azért is szerencsés, mert a barlangba csak 12 fős csónakokkal lehet eljutni, és akárhányan ülünk a csónakban, az ár ugyanaz. A kikötőben még begyűjtöttünk két extra embert, így heten szálltunk a csónakba. Először végighajóztunk a falun keresztül a barlang bejáratáig, ahol a motorokat kikapcsolják és a barlangba már evezve indul a hajó.Phong Nha boats - pinterjuco.hu

A mi hajónkat két törékeny kis vietnámi asszony vitte, rendületlenül evezve kb. 20-25 percet befelé, majd ugyanennyit kifelé. Szerencsére mi megúsztuk a nagyon hangos kínai és/vagy vietnámi csoportokat, így viszonylag zavartalanul élvezhettük az élményt. Tényleg csodaszép barlang, óriási cseppkövekkel. Ráadásul a Paradise Cave felfedezéséig (1994) majd későbbi feltárásáig a terület leghosszabb barlangjaként tartották számon, a hajóval csak a töredékét nézhetjük meg. Egyébként a barlang szépen ki van világítva, így tényleg élvezhetjük a látványt. Kifelé jövet a hajó megáll még a bejárat előtt, hogy egy rövidke szakaszt gyalogosan is felfedezhessünk. Gyönyörű cseppkövek között egy nagyobbacska csarnokban bóklászva én eltöltöttem kb. fél órát. Majd a kijáratnál ismét csónakba szállunk, hogy visszahajózzunk a faluba.

Paradise barlang

Sokaktól hallottam, hogy a Paradise barlang ugyanolyan, mint a Phong Nha, csak gyalogosan, szóval ha láttad az egyiket, igazából a másik már nem érdekes. Kicsit borsos az ára, de mégis, örülök, hogy nem hallgattam ezekre a tanácsokra. A fantasztikus Ho Chi Minh trail egy szakaszán végig motorozva, Phong Nha falutól kb. 20-22 kilométerre van a barlang. A bejárattól kb 15-20 perc séta, majd egy erősebb kaptató után érhetjük el a barlang száját. Lustábbak a bejárattól a kis elektromos buszokat is választhatják felárért, de a kaptatót ők sem ússzák meg.

Ahogy belépünk a barlangba, rögtön lépcsők hosszú során át ereszkedünk le a barlangba, ami óriási. A félhomályban csak derengenek a távoli lámpák, és én csak igyekeztem befogadni a látványt, a méreteket. Elképesztő. Paradise Cave entrance - pinterjuco.huÉs ahogy haladtam lefelé és befelé, egyre csak jobb lett az élmény. A cseppkövek csodálatosak, változatosak, óriásiak. És minden kanyar után egy újabb terem, egy újabb óriási tér. Paradise Cave hall - pinterjuco.hu

Paradise Cave path - pinterjuco.huA barlang 31 kilométer hosszú, ezzel átvette a Phong Nha barlangtól a nemzeti park leghosszabb barlangja címet, de vezető nélkül csak kb. az első 1-1,5 km látogatható, vezetővel pedig 3,5 km. Engem teljesen lenyűgözött, többször elsírtam magam, annyira befogadhatatlanul gyönyörű az egész. Sokat gondoltam barlangász barátaimra, hogy vajon nekik mennyire tetszene, ők mit gondolnának az élményről.

Személy szerint én azt gondolom, abszolút megéri meglátogatni mindkét barlangot, teljesen más élményt ad mindkettő.

A nemzeti park

A faluból indulva tehetünk egy kb. 65 km-es kört, ami tényleg gyönyörű vidéken visz keresztül. Először a Ho Chi Minh Highwayen elindulunk északra, majd áttérünk a Ho Chi Minh Trailre dél felé, amin félúton belépünk a nemzeti park területére. Itt várnak sorra az attrakciók: a Dark Cave aquaparkkal, sárfürdővel és zipline-al, egy fürdő, majd a Paradise barlang. Egy óriás kereszteződésnél ismét északnak fordulunk a falu felé, elhaladunk a botanikus kert és egy kisebb vízesés mellett, majd visszaérünk a faluba. Én a teljes kört egyszer tettem meg, de esküszöm minden két percben meg kellett állnom egy kicsit álmélkodni, annyira szép a látvány. Megéri megállni csak úgy, az út szélén, vagy letelepedni egy hídon, figyelni a folyót, a hegyeket és a csekélyke forgalmat.

Egy hídról bámészkodás közben találkoztam azzal a nyugdíjas kanadai tanárral, akivel egy jó félórás beszélgetésbe elegyedtem, miközben a környező hegyeket csodáltuk.Tanárként dolgozott közel két évtizedet Ázsiában, majd a nyugdíj előtt még jópár évet Kanada különböző településein is. Most nyugdíjasként csak elmenekült az otthoni tél elől és egy összecsukható biciklivel járja egyedül a vietnámi vidéket. Beszélgettünk a prioritásokról, hogy milyen életet választunk magunknak, hogy ilyen életmód mellett lehet-e családot alapítani és az életekről, amikre hatással vagyunk.

Ezt is imádom az utazásban: két vadidegen ember Vietnám csodás nemzeti parkjában egy random hídon leparkolja a biciklijét és a bérelt motorját, egymás mellé telepedik a korláton, és valós, szépítgetésektől mentes beszélgetést folytat és tud kapcsolódni néhány szép és tiszta pillanatra.

Árak

  • Hue – Phong Nha buszjegy: 150.000 dong (1.850 HUF)
  • Phong Nha hajó jegy: 360.000 dong (4.440 HUF)
  • Phong Nha barlang belépő: 150.000 dong (1.850 HUF)
  • Paradise barlang belépő: 250.000 dong (3.080 HUF)
  • Parkolás a Paradise barlangnál: 5.000 dong (62 HUF)
  • Elektromos kisbusz a barlang bejáratához: 80.000 dong egy irányba (990 HUF)
  • Belépő a nemzeti parkba motorral: ingyenes, a parkőr utasításának megfelelően a fejet behúzva kell átrobogni a sorompó alatt.