Hogyan győzd le az utazás utáni depressziót

Hogyan győzd le az utazás utáni depressziót

Számomra nem kérdés, hogy valóban létezik ez a jelenség, az utazás utáni depresszió. Hívják post-travel blues-nak vagy post-travel depression-nek is az angol irodalomban. Bárhogy is nevezzük, létezik és arra még nem jöttem rá, hogyan kerülhetem el. Nálam többnyire az utazás utolsó napjaiban jelentkezik már, enyhe szomorúsággal reagálva a közelgő hazautazásra. És alapvetően független az utazás hosszától, jön ez két hetes nyaralás után is, de az öthónapos utazás után még intenzívebb. 

A tünetegyüttes lehet mindenkinél kicsit más. Nálam mi is ez? Először is minden és mindenki olyan furcsa. Más energiaszinten rezegnek mint én. Nem igazán értik, érthetik amiken én keresztülmentem és ezt nehéz megélni. Nem találom a helyem, nehezen látom hogyan tovább. Elhatározom, hogy aktív leszek, de valahogy nincs kedvem, erőm az egészhez. Minden korábbinál jobban érzem a társadalmi nyomást: nem az a “hivatalos normális”, amit én annak érzek. Néha szorongok és elveszettnek érzem magam. Plusz borzasztóan hiányzik a napsütés és a meleg.

Elkerülni ugyan nem tudom, de megfigyeltem mi segít átvészelni ezt az időszakot, ami lehet pár nap, de akár hosszú hetek is – talán neked is hasznos lehet. És ne feledd, nincs semmi baj veled, utazók, nyaralók tömegei mennek át valami nagyon hasonlón.

Adj magadnak időt

Nem kell azonnal visszatérni a “normális” kerékvágásba. Adj magadnak időt, hogy valóban megérkezz. Ne dolgozz és ne keress munkát már másnap, aludd ki magad, pihenj. Igenis időbe telik, hogy újra megtaláld a helyed, és ha sietteted csak újabb stresszt okozol magadnak.

Azért utaztál el, hogy újra megtaláld önmagad? Mondjuk ebben én rég nem hiszek, nekem az utazás nem erre való. De ha te ezzel a szándékkal indultál neki az útnak, és esetleg meglepődve veszed észre, hogy a megtalálás nem egészen sikerült, akkor is érdemes időt adni magadnak. Használd a hazaérkezés utáni időt a “hogyan tovább” kitalálásra. Az utazás alatti idő amúgy is az út élvezetére való szerintem.

Tedd vissza magad a térképre

Hiába tartod a barátokkal, ismerősökkel a kapcsolatot az utazás ideje alatt is, egyszerűen kimegy a mindennapi gyakorlatból, hogy fizikailag is találkozzanak veled. Nem azért mert nem akarnak, hanem mert hozzászoktak ahhoz, hogy nem lehet. És ezen elsősorban te tudsz változtatni. Járj el közös programokra, olyan rendezvényekre, ahol az ismerőseid és barátaid is megfordulnak. És tedd vissza magad a térképre, jelezd a barátaidnak, hogy igenis szeretnéd őket látni, újra kapcsolódni. Még akkor is, ha ez introvertált létedre egy kicsit nehezen megy. Hidd el, megéri.

Vedd magad körül szeretettel

Ha valami, akkor a szeretet univerzális gyógyír. Vedd magad körül szeretettel és engedd meg magadnak, hogy elfogadj mindenféle jót a családodtól és a barátaidtól. Nem kell erősnek lenni, kitalálni a következő lépést, szembenézni egyedül a nehézségekkel – fedezd fel újra, milyen sokan szeretnek és támogatnak.

Tarts előadást, mesélj

Beszélj arról, amit átéltél, amiket láttál. Lehet, hogy valakinek csak ez a csöpp inspiráció kell ahhoz, hogy elinduljon a saját utazására. Ráadásul te is újrapörgeted a fotókat, újra átéled a legkedvesebb pillanatokat, az izgalmakat. Nem mondom hogy nosztalgiázz, csak csodálkozz rá újra és újra a szeretett élményekre, így akár magadnak is új célokat adhatsz. Akár a következő utazás tervezéséhez is erőt adhat.post-travel blues - pinterjuco.hu

Engedd el

Nem, nem lesz minden olyan, mint amilyen előtte volt. Megváltoztál te is és megváltozott az is, ahová visszatértél. Ez nem jó vagy rossz, egyszerűen csak tény. Fogadd el, hogy még ha nehéz is, ez a változás lehet, hogy valami szuper lehetőséget sodor majd az utadba.

Tarts meg valami fontosat, az utazásból – légy kíváncsi

A kíváncsiságom sosem hagy cserben az utazás alatt. Nem azért utazom, hogy a valahanyadik országba is eljussak, vagy hogy végre kipipáljak valamit egy listáról. Én azért utazom, mert roppant kíváncsi vagyok. És teljesen ellentmondásosan, eléggé tudálékos is. Aztán az utazás valahogy alázatosabbá tesz, hirtelen nem tudok mindent jobban, és előtör a kíváncsiság, a megismerés vágya. Ez pedig olyan helyekre, helyzetekbe juttat el és olyan kapcsolódásokkal ajándékoz meg, ami másként nem jönne az életembe. Én ezt igyekszem átmenteni az itthoni mindennapokba is. Kíváncsinak maradni, felfedezni, mert itthon is van mit – bárhol is van az itthon. Mert nekem a kíváncsiság valahogy kikapcsolja, semlegesíti az űrt, és sok megakadáson túllendít.

Hogy neked mi használ? A fentiek egyike, mindegyike vagy valami más? Kísérletezz, amíg megtalálod a megfelelő kombót. Valami biztos működik nálad is.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.