Jóga és a dolgozói jóllét

Jóga és a dolgozói jóllét

Éveket töltöttem egy multinacionális cég menedzsmentjében. Ma pedig jógaoktató vagyok. Elképesztően egyszerű és kategorikus reakciókat kapok erre a váltásra. Vagy: “Mivan? Megbolondultál? Hát, sok sikert a boldoguláshoz…”, vagy: “ah, szegénykém, biztosan kiégtél.” Tulajdonképpen közel kerültem az utóbbihoz, de valójában sosem koppantam a padlón. Borzasztó egyszerű lenne azt mondanom, hogy a jóga megmentett, de ez nem igaz. Magamat mentettem meg. A jóga csak az eszközöm volt ehhez.

A vezetői évek

Szerettem a munkám. Az embereket, akikkel együtt dolgoztam. A kihívást, a versengő közeget, a magas elvárásokat, az ott született barátságokat és azt, hogy egy olyan céghez tartoztam, aminek az értékeivel azonosulni tudtam. De túl sokat dolgoztam. Sokszor napi 14-16 órát. Gyakran még az esti programok, baráti vacsorák után is ha hazamentem, beültem a gép elé, és ütöttem a billentyűzetet kifulladásig. De nem hibáztatom a céget, ezt a helyzetet nélkülem nem lehetett volna létrehozni, ehhez ketten is kellettünk. Egy olyan közegben, ahol a kollégák és a menedzserek is azzal tréfálkoznak, ha este 5-kor elhagyod az irodát, hogy “ismét kivettél fél napot”, könnyű elveszni és nem tisztelni a határainkat. És én nem tiszteltem. A cégnek pedig sem eszközei, sem szándéka nem volt arra, hogy ne használja ki az olyanokat, mint én.

Ha visszanézek erre az időre, látom, hogy sok kollégám élt ehhez hasonlóan, és nekünk a munka-magánélet egyensúlya csak álom volt. Nem véletlen, hogy sok cég lecserélte a kifejezést, és a munka-magánélet integrácója lett divatos. Akkoriban még nem voltak a láthatáron a jóllét menedzserek és az olyan HR programok, amiknek a célja a munkavállalók jó közérzetének biztosítása és a kreatív, támogató és egészséges környezet megteremtése lenne. A saját eltökéltségemnek köszönhetem, hogy megváltoztattam az életemet és egy másik utat választottam. De az olyan lehetőségek, mint a vállalati jóga vagy más vállalati jólléti programok sokat segíthettek volna.

Vállalati jóllét politika

Ha egy cég csak látszat-törődik a munkatársaival, az hamar kiderül. Semmi szükség nincs értelmetlen vállalati programokra, amik csak azért vannak, hogy a törődést imitálják. Az értelmes munka mellett a munkavállalóknak arra van szükségük, hogy a stresszes életnek legyen alternatívája. A mindfulness mozgalom nem véletlenül sikersztori. Csakúgy mint a meditáció, a megfizethető egészséges menü a menzán, és minden hasonló, ami valóban hozzájárul egy kiegyensúlyozottam élet megvalósításához. Bár nekem is elérhető lett volna bármi ilyesmi. Persze ezek nem helyettesítik a jól szervezett, értelmes munkát és a jó cégvezetést.

Az, hogy ma egy multinacionális cégnél dolgozol, nem vezet törvényszerűen ahhoz, hogy hamarosan multi-menekült leszel és olyan messzire rohansz ebből a szektorból, amilyen messzire csak lehet. Nem csak vagy-vagy lehetőségek vannak. Nem kell választanod a karrier és a kiegyensúlyozott élet között. Mindkettő a tiéd lehet.

A jóga szerepe az én életemben

Kapcsolatom a jógával régre nyúlik vissza, mégis volt olyan időszak, amikor egyszerűen eldöntöttem, hogy nincs rá időm. Mikor nagy sokára megengedtem magamnak, hogy olyan életet éljek amilyet szeretnék, a jóga teljes erővel robbant vissza az életembe. Folyamatos a késztetés, hogy minden nap a matracra álljak. Meditálok, végigcsinálom következetesen a reggeli tisztító rituálékat, többféle légzéstechnikával nyugtatom vagy épp élénkítem a testem és gyakorlom a jógapózokat. Persze erősebb és hajlékonyabb is lettem, de ami fontosabb, kiegyensúlyozottabb és elégedettebb. A jóga nem veszi el az időmet, inkább ad.

Őszintén élvezem, ha megoszthatom a tapasztalataimat vagy ha én kísérhetek másokat a jógás kalandozásaikban. Szívmelengető látni a csillogást a szemekben gyakorlás után. És hidd el, a csillogás ott van.

Jóga – küldetésem, hogy adjak

Bárcsak valaki ajánlotta volna a menedzseri éveim alatt, hogy rendszeresen jógázzak. Bár elérhető opció lett volna, hogy így vezessem le a stresszt és kerüljek újra egyensúlyba. Bárcsak ott lett volna a jóga nem csak nekem, de a csapatomnak is.

Tudományos és tapasztalati úton is bizonyított, hogy a jóga csökkenti a stresszt és hozzájárul az általános jó közérzethez. Ha vállalati-, multi-életet élsz – bármilyen munkakörben is vagy – csináld okosan. És ha a jógát választod, hogy csökkentsd a feszültséget, a stresszt az életedben, tedd ezt valakivel, aki ért hozzá és átérzi a helyzetedet is.

Személyes küldetésemnek tekintem, hogy úgy osszam meg a jóga-tapasztalataimat, tudásomat, ahogy én ahhoz soha nem jutottam hozzá.

  • magán jóga: ha különösen elfoglalt vagy, és szinte semmi nem fér a napirendedbe, pláne nem egy jógaóra, hiszen soha nem érnél időben a jóga stúdióba. Ráadásul az oda/visszaút felesleges időpazarlás és tulajdonképpen elveszi a stresszlevezésre szánt idődet. Egy rugalmas jóga oktató akkor és ott jógázik veled, amikor és ahol ráérsz. Otthon vagy az irodában. Csak az első lépést kell megtenned.
  • vállalati jóga: tudtok együtt jógázni a kollégákkal, de a rugalmasság itt is benne van a rendszerben, hiszen a jógatanár házhoz megy – vagyis az irodához. Csak egy üres tárgyalóra, nagyobb teremre van szükség, vagy jó időben akár az iroda körüli parkra. Ha menedzser vagy – ajánld fel ezt a csapatodnak. Ha HR-es vagy – honosítsd meg a jógát a cégednél. Ha munkavállaló vagy – kérd ezt a juttatást a főnöködtől.

Megpendített benned a történetem valamit? Szeretnéd a jógát beépíteni az életedbe? Ne várj sokat, csak lépj kapcsolatba velem!

A vállalatok számára elérhető ajánlatokat ITT találod.