Magán jóga és közösségi jóga

Magán jóga és közösségi jóga

A magán jóga és a közösségi jóga lenne a jóga gyakorlás két véglete? Talán igen. De én mindkettőt nagyon szeretem és jó érzés kombinálni őket a jógatanítási gyakorlatomban.

Magán jógaoktatás

Azt tapasztalatom, hogy a jógázásnak talán nem ez a legnépszerűbb formája ma Magyarországon, de elképesztően sok értéket képvisel. Borzasztóan rugalmas keretet ad az oktatónak és a tanítványnak is. Rugalmas az időzítés, a helyszín, a gyakorlás hossza, összetettsége és nehézsége, ráadásul mindent az egyéni igényekhez lehet igazítani. Ha semmi mást nem akarsz, csak egy órán keresztül meditálni, azt tesszük. Ha egy nagyon aktív, dinamikus órára vágysz, megkapod. Bármi legyen is a célod, az órákat úgy építem fel, hogy azok egy lépéssel közelebb vigyenek a célod eléréséhez. Felkeltette az érdeklődésedet? Írj nekem!

Közösségi jóga – jóga a parkban

Na ez meg mi? Jógatanár stúdió nélkül? Karma jóga? Egy új trend? Ingyen van? Na de miért? Nagyon sok kérdést kapok ezzel kapcsolatban, hát hadd adjak rájuk választ.

A jóga igazán népszerű ma és minden óriási üzlet, ami a jógához kapcsolható. Jóga matracok, hevederek, jógatéglák, jóga ruházat… Tulajdonképpen ezek drágábbak minden más egyszerű sport eszköznél, -ruházatnál, ami nem kötődik a jógához. Csak fogj egy edzőnadrágot, nevezd “jóga nadrágnak”, és máris legalább kétszeres pénzt lehet érte bezsebelni. Ráadásul rengetegen megveszik, mert él egy olyan tévhit, hogy jógázni csak a megfelelő jóga matracon és speciális jóga ruházatban lehet. Ha meg ezekre nincs pénzed, akkor a jógát nem neked találták ki. De ez egy rettenetesen káros és nagyon is téves elképzelés, teljesen ellentmond a jóga üzenetének.

A jóga ugyanis mindenkinek való. A korod, súlyod, alkatod, állóképességed és rugalmasságod mértéke nem számít egyáltalán, de az sem, hogy milyen vastag a pénztárcád. A jógázáshoz nem kell más, mint a tested, az elhatározásod, kényelmes ruha és elég tér, hogy szabadon mozoghass. Én személy szerint imádok a füvön jógázni, napsütésben.

Elsősorban emiatt indítottam el a “Jóga a Parkban” eseménysorozatot. Mert ez tényleg elérhető mindenkinek – legalábbis Budapesten. Minden hétre tervezek “Jóga a Parkban” közös gyakorlást, különböző budapesti helyszíneken. Olyan klassz parkokban, amiket könnyű megközelíteni, és vagy a város közepén vannak vagy nagyon közel a tömegközlekedési útvonalakhoz. Ráadásul ha nincs rá pénzed, akkor ingyenes. Szeretném ezeket a jóga gyakorlásokat adomány-alapúnak megtartani, így annyit fizetsz, amennyit megengedhetsz magadnak. Ha van rá pénzed, hogy annyit fizess mint egy jóga stúdióban, tedd azt. Ha épp kifogytál a pénzből, de ennek ellenére csatlakoznál, akkor csak egy jelképes összeget adj. Vagy ha annyi sincs, akkor majd adsz legközelebb.

Őszintén hiszek az emberekben. Én is jártam adomány-alapú órákra korábban, és még ha ingyen is járhattam volna, mindig fizettem annyit, ami belefért a keretembe. Hiszem, hogy az emberek nem élnek vissza ezzel a lehetőséggel.

Valahogy azt is gondolom, hogy én így tudok adni a közösségnek. Tekinthetjük Karma jógának is. Rengeteg támogatást kaptam életemben, valószínűleg nem is fogtam fel, hogy mennyit. Úgy gondolom, hogy most, én adhatok. És az adok-kapok nem matek. Nem kell pontosan “annyit” és azt visszaadni, amit valaha kaptam. Amit most én adhatok, az a figyelem, a jóga szeretete és egy kis lágyság.

Persze azt is gondolom, hogy ez egy remek módja, hogy kipróbáld a jógázást, ha eddig nem tetted. A szabadban, némi mókával fűszerezve. Miért is ne?